Strona główna / Kulinaria / Dieta wzmacniająca pamięć

Aktualności

29.07.2022

Spotkanie z Dagmarą Andryką w Warszawie

W czwartek 25 sierpnia o godz. 19:00 zapraszamy do PROM-u Kultury Saska Kępa (ul. Brukselska 23, Warszawa) na spotkanie z Dagmarą Andryką, autorką książki "As".

Wywiady

04.07.2022

"Gdy ją odnajdą". Wywiad z Lią Middleton

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Lią Middleton. Z autorką książki "Gdy ją odnajdą" rozmawiał Bartosz Soczówka.

Posłuchaj i zobacz

01.08.2022

Rozmowa z Błażejem Torańskim

Nowy odcinek naszego podcastu to rozmowa Marcina Cichońskiego z Błażejem Torańskim, autorem książki "Kat polskich dzieci. Opowieść o Eugenii Pol".

Bestsellery

TOP 20

  1. Żadanica Katarzyna Puzyńska
  2. Perska wytrwałość Laila Shukri
  3. TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka Beata Sabała-Zielińska

Dieta wzmacniająca pamięć

Wanda Jackowska

Nie tylko lecytyna

W czasie sesji egzaminacyjnych na wyższych uczelniach apteki przeżywają oblężenie zaspanych i nieprzytomnych studentów, którzy błagają panie magister o coś na koncentrację. Z reguły kończy się na witaminach i tonikach z lecytyną, połykanych w całości jeszcze tego samego wieczoru. Książka Wandy Jackowskiej zaleca jak walczyć z zaburzeniami pamięci, zmęczeniem i rozkojarzeniem innymi sposobami. Wystarczy wyeliminować z naszego menu kilka składników, nadmiar cukrów, soli, pustych kalorii, śmieci pokarmowych i raz na jakiś czas zmusić do krótkiej przebieżki, chociaż na bieżni, delikatnej gimnastyki albo chociaż spaceru. W poradniku znajdziemy mnóstwo przepisów na potrawy, które nas zanadto nie utuczą, a za to dostarczą nam wszystkich składników niezbędnych do tego, żeby nasz mózg działał jak najsprawniej, a kondycja psychiczna nie podupadała. A jeśli ktoś nie potrafi rozstać się na dłużej ze schabowym polecamy jako mantrę krótki cytat z książki: żyjemy z ćwierci tego, co jemy, z pozostałych trzech czwartych żyją lekarze.

Dziennik Bałtycki, 4 marca 2006