Strona główna / Kulinaria / Encyklopedia Gotowania. Potrawy z serami

Aktualności

21.01.2020

Spotkanie z synem Seweryny Szmaglewskiej

W niedzielę 2 lutego o godz. 16.30 zapraszamy do Żydowskiego Instytutu Historycznego w Warszawie (ul.Tłomackie 3/5) na spotkanie z Jackiem Wiśniewskim, synem Seweryny Szmaglewskiej, autorki książki "Dymy nad Birkenau".

Wywiady

06.12.2019

“Każdy pisarz ma szansę na bestseller”

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Małgorzatą Gutowską-Adamczyk, autorką książki "Cukiernia Pod Amorem. Jedna z nas"

Posłuchaj i zobacz

22.01.2020

Wstrząsająca prawda o życiu arabskich księżniczek.

Zapraszamy do obejrzenia nagrania zapowiadającego najnowszą książkę Marcina Margielewskiego "Zaginione arabskie księżniczki".

Bestsellery

TOP 20

  1. Jestem nieletnią żoną Laila Shukri
  2. Doktor Sen Stephen King
  3. Upadek Gondolinu. Pod redakcją Christophera Tolkiena J.R.R. Tolkien

Fotogaleria

więcej »

Encyklopedia Gotowania. Potrawy z serami

Barbara Adamczewska

Serowe niebo

Z użyciem sera można wyprawić ucztę, która nasyci aż do granic, powali pod stół i przeniesie do kulinarnego nieba. To, co proponuje kolejna książeczka z cyklu „Encyklopedia gotowania”, na zdjęciach wygląda absolutnie obłędnie i kusząco: mielone kotlety nadziewane fetą, lotaryński placek serowy, kozi ser zapiekany z białą kiełbasą. A do tego mnóstwo sosów z parmezanu, gorgonzoli, mascarpone, goudy... Problem jest taki, że nie wszystkie potrawy zostały obfotografowane i już tak ryzykowne przedsięwzięcia jak na przykład budyń z serem wędzonym, w moim przypadku, odpadają; nie zabiorę się za to, nie mając przed oczami wyraźnego wzoru, jaki ma być efekt końcowy.
„Potrawy z serami” to poradnik dla grupy nieco bardziej doświadczonych kucharzy, którzy swobodnie obracają się już w kulinarnym świecie. Przepisy przygotowano dość lapidarnie: maksimum treści często w zaledwie kilku zdaniach. Kto lubi, żeby go prowadzono jeszcze w kuchni za rękę, może się wystraszyć. Ale z drugiej strony, w tej dziedzinie do odważnych świat i stół należy...

Dziennik Bałtycki, 31 marca 2005