Strona główna / Kulinaria / Encyklopedia Gotowania. Potrawy z serami

Aktualności

06.08.2020

Najlepsza książka miesiąca Lipiec 2020!

Z radością informujemy, że książka "Chciałbym nigdy cię nie poznać" została uznana przez czytelników serwisu hultajliteracki.pl za najlepszą książkę miesiąca Lipiec 2020 a Wiktor Krajewski za Autora Miesiąca oraz Wydawnictwo Prószyński za Wydawcę miesiąca.

Wywiady

20.07.2020

Astrologiczne bliźniaczki – od pełni zrozumienia do nienawiści...

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Agatą Kołakowską, autorką książki "Uśpione pragnienia".

Posłuchaj i zobacz

20.07.2020

Rozmowa z Wiktorem Krajewskim

Zapraszamy do wysłuchania wywiadu z Wiktorem Krajewskim autorem książki "Chciałbym nigdy cię nie poznać"
Niezwykle intymna książka o relacji z babcią. Wiktor Krajewski pokazuje emocje i porusza!

Bestsellery

TOP 20

  1. Perska kobiecość Laila Shukri
  2. Postscriptum Anna Karpińska
  3. Tajemnice hoteli Dubaju Marcin Margielewski

Fotogaleria

więcej »

Encyklopedia Gotowania. Potrawy z serami

Barbara Adamczewska

Serowe niebo

Z użyciem sera można wyprawić ucztę, która nasyci aż do granic, powali pod stół i przeniesie do kulinarnego nieba. To, co proponuje kolejna książeczka z cyklu „Encyklopedia gotowania”, na zdjęciach wygląda absolutnie obłędnie i kusząco: mielone kotlety nadziewane fetą, lotaryński placek serowy, kozi ser zapiekany z białą kiełbasą. A do tego mnóstwo sosów z parmezanu, gorgonzoli, mascarpone, goudy... Problem jest taki, że nie wszystkie potrawy zostały obfotografowane i już tak ryzykowne przedsięwzięcia jak na przykład budyń z serem wędzonym, w moim przypadku, odpadają; nie zabiorę się za to, nie mając przed oczami wyraźnego wzoru, jaki ma być efekt końcowy.
„Potrawy z serami” to poradnik dla grupy nieco bardziej doświadczonych kucharzy, którzy swobodnie obracają się już w kulinarnym świecie. Przepisy przygotowano dość lapidarnie: maksimum treści często w zaledwie kilku zdaniach. Kto lubi, żeby go prowadzono jeszcze w kuchni za rękę, może się wystraszyć. Ale z drugiej strony, w tej dziedzinie do odważnych świat i stół należy...

Dziennik Bałtycki, 31 marca 2005