Strona główna / Kulinaria / Encyklopedia Gotowania. Potrawy z serami

Aktualności

14.09.2020

Prószyński Media kończy wydawanie WIEDZY I ŻYCIA

Wywiady

10.09.2020

W "Postscriptum” Małgorzata spotka nadawcę listu, ale nie zdradzę..."

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Anną Karpińską autorką książki "Postscriptum".

Posłuchaj i zobacz

07.09.2020

MOŻE PORA Z TYM SKOŃCZYĆ i posłuchać audiobooka?

Zapraszamy do wysłuchania fragmentu audiobooka "Może pora z tym skończyć" autorstwa Iaina Reida w znakomitej interpretacji Anny Szymańczyk.

Bestsellery

TOP 20

  1. Kobiety '44. Prawdziwe historie kobiet w powstańczej Warszawie Agnieszka Cubała
  2. Perska kobiecość Laila Shukri
  3. Pałac w Moczarowiskach Jacek Skowroński, Maria Ulatowska

Fotogaleria

więcej »

Encyklopedia Gotowania. Potrawy z serami

Barbara Adamczewska

Serowe niebo

Z użyciem sera można wyprawić ucztę, która nasyci aż do granic, powali pod stół i przeniesie do kulinarnego nieba. To, co proponuje kolejna książeczka z cyklu „Encyklopedia gotowania”, na zdjęciach wygląda absolutnie obłędnie i kusząco: mielone kotlety nadziewane fetą, lotaryński placek serowy, kozi ser zapiekany z białą kiełbasą. A do tego mnóstwo sosów z parmezanu, gorgonzoli, mascarpone, goudy... Problem jest taki, że nie wszystkie potrawy zostały obfotografowane i już tak ryzykowne przedsięwzięcia jak na przykład budyń z serem wędzonym, w moim przypadku, odpadają; nie zabiorę się za to, nie mając przed oczami wyraźnego wzoru, jaki ma być efekt końcowy.
„Potrawy z serami” to poradnik dla grupy nieco bardziej doświadczonych kucharzy, którzy swobodnie obracają się już w kulinarnym świecie. Przepisy przygotowano dość lapidarnie: maksimum treści często w zaledwie kilku zdaniach. Kto lubi, żeby go prowadzono jeszcze w kuchni za rękę, może się wystraszyć. Ale z drugiej strony, w tej dziedzinie do odważnych świat i stół należy...

Dziennik Bałtycki, 31 marca 2005