Strona główna / Kulinaria / Smakosz wędrowny

Aktualności

19.06.2020

Spotkania z Tanyą Valko

Zapraszamy na spotkania autorskie z Tanyą Valko w dniach 8-9 lipca 2010 r.

Wywiady

26.02.2020

"Uwielbiam móc pisać w piżamie"

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Kelly Irvin, autorką serii "W krainie amiszów"

Posłuchaj i zobacz

10.06.2020

Przemysław Staroń o książce "Sposób na matmę" Vanessy Vakharia

Zapraszamy do obejrzenia nagrania w którem Przemysław Staroń (Nauczyciel Roku 2018) opowiada m. in. o książce "Sposób na matmę" Vanessy Vakharia.

Bestsellery

TOP 20

  1. Red, White & Royal Blue Casey McQuiston
  2. Aksamitka Grażyna Jeromin-Gałuszka
  3. Franka. W obcym domu Wioletta Sawicka

Fotogaleria

więcej »

Smakosz wędrowny

Piotr Adamczewski

Anna Kossakowska-Czubaj

Gawęda o smaku

Jak przyrządzie potrawy i jak rozkoszować się ich aromatem wie najlepiej Piotr Adamczewski, autor „Smakosza wędrownego” od lat romansujący z kuchnią. Wie również, jak trudno być znawcą dobrej kuchni. „Przez całe swoje dorosłe życie szukam prawdziwego smaku, przemierzam więc morza i kontynenty; zaglądam do knajp, eleganckich restauracji i prywatnych kuchni. Wszędzie jem to, co jadają tubylcy. Nawet w ulicznych garkuchniach...” pisze we wstępie autor. Adamczewski jest poszukiwaczem smaków i aromatów. Aby poznać tajemnice kuchni przemierzył najbliższą nam kulinarnie Europę, pachnącą przyprawami Azję, wielokulturową Amerykę. Zwieńczeniem tej wędrówki jest „Smakosz wędrowny”, czyli kompendium wiedzy kulinarnej, przybliżające potrawy typowe dla różnych regionów. Przepisy poprzedzają barwne komentarze, anegdoty opowieści. Autor wplótł w opowieści o potrawach, krótki rys historyczny. Adamczewski pokazuje jak nieodłącznym elementem poznania sztuki kulinarnej jest wcześniejsze zgłębienie historii, kultury i obyczajowości regionu, czy kraju. Książka zawiera 160 przepisów, jest ilustrowana zdjęciami smakowicie wyglądających potraw.
Przy pomocy tej książki każdy przygotuje biesiadę, która może przeciągnąć się do rana.

Stylowy Dom, marzec 2005