Strona główna / Kulinaria / Soczyste pieczenie

Aktualności

30.01.2023

Spotkanie z Mikołajem Milcke w Warszawie

W środę 15 lutego o godz. 18:00 zapraszamy do Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja (ul. gen. Andersa 29, Warszawa) na spotkanie z Mikołajem Milcke, autorem książki "Chłopak z drugiego planu".

Wywiady

04.07.2022

"Gdy ją odnajdą". Wywiad z Lią Middleton

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Lią Middleton. Z autorką książki "Gdy ją odnajdą" rozmawiał Bartosz Soczówka.

Posłuchaj i zobacz

30.01.2023

Rozmowa z Evą Minge

Nowy odcinek naszego podcastu to rozmowa Justyny Dżbik-Kluge z Evą Minge, autorką książki "Furtka do piekła".

Bestsellery

TOP 20

  1. Cieszę się, że moja mama umarła Jennette McCurdy
  2. Zaginiony arabski książę Marcin Margielewski
  3. Furtka do piekła Eva Minge

Soczyste pieczenie

Hanna Szymanderska

Andrzej Rostocki

Bestsellery Rzeczypospolitej: V miejsce w lutym '99 Poradniki

Z przykrością stwierdzam, że w "Słowniku języka polskiego" nie znalazłem dokładnej definicji "soczystości", która pasowałaby do pieczeni. Jest wspomniane tylko "soczyste mięso", "soczysty głos" i "soczyste przekleństwo". A przecież od tysięcy lat kucharze ze wszystkich stron świata walczą, nie zawsze z sukcesem, z wysoką temperaturą, która, jak wiadomo, jest zaciekłym wrogiem soczystości. Ich trud nie został odnotowany. Na szczęście Biblioteczka Poradnika Domowego zebrała niezwykłe przepisy czytelników, którzy starają się za wszelką cenę zachować soki w mięsie. A ja pamiętam dowcip z klasycznego westernu: "Ten wół jeszcze ciągle walczy o życie". A chodziło o stek na talerzu.

Rzeczpospolita, 24 III 1999