Strona główna / Kulinaria / Soczyste pieczenie

Aktualności

29.07.2022

Spotkanie z Dagmarą Andryką w Warszawie

W czwartek 25 sierpnia o godz. 19:00 zapraszamy do PROM-u Kultury Saska Kępa (ul. Brukselska 23, Warszawa) na spotkanie z Dagmarą Andryką, autorką książki "As".

Wywiady

04.07.2022

"Gdy ją odnajdą". Wywiad z Lią Middleton

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Lią Middleton. Z autorką książki "Gdy ją odnajdą" rozmawiał Bartosz Soczówka.

Posłuchaj i zobacz

01.08.2022

Rozmowa z Błażejem Torańskim

Nowy odcinek naszego podcastu to rozmowa Marcina Cichońskiego z Błażejem Torańskim, autorem książki "Kat polskich dzieci. Opowieść o Eugenii Pol".

Bestsellery

TOP 20

  1. Żadanica Katarzyna Puzyńska
  2. Perska wytrwałość Laila Shukri
  3. TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka Beata Sabała-Zielińska

Soczyste pieczenie

Hanna Szymanderska

Andrzej Rostocki

Bestsellery Rzeczypospolitej: V miejsce w lutym '99 Poradniki

Z przykrością stwierdzam, że w "Słowniku języka polskiego" nie znalazłem dokładnej definicji "soczystości", która pasowałaby do pieczeni. Jest wspomniane tylko "soczyste mięso", "soczysty głos" i "soczyste przekleństwo". A przecież od tysięcy lat kucharze ze wszystkich stron świata walczą, nie zawsze z sukcesem, z wysoką temperaturą, która, jak wiadomo, jest zaciekłym wrogiem soczystości. Ich trud nie został odnotowany. Na szczęście Biblioteczka Poradnika Domowego zebrała niezwykłe przepisy czytelników, którzy starają się za wszelką cenę zachować soki w mięsie. A ja pamiętam dowcip z klasycznego westernu: "Ten wół jeszcze ciągle walczy o życie". A chodziło o stek na talerzu.

Rzeczpospolita, 24 III 1999