Strona główna / Kulinaria / Smakołyki z mleka, sera i jaj
Smakołyki z mleka, sera i jaj

Kategoria: Kulinaria
Data wydania: 13.05.1998
Liczba stron: 96
Cena detaliczna: 4,90 zł
nakład wyczerpany
Seria: Biblioteczka Poradnika Domowego
Oprawa: miękka
Mleko, sery i jaja dostarczają cennych składników budulcowych i są podstawowym źródłem witamin z grupy B. Mając powyższe na uwadze, autorka zaprezentowała kilkadziesiąt przepisów kulinarnych, których podstawą jest nabiał. Znajdują się wśród nich smaczne przekąski, zupy i dania główne. Większość spośród 81 przepisów zilustrowano barwnymi zdjęciami.
Pamiętajmy: "Dorosły powinien wypijać codziennie litr mleka lub napojów mlecznych. Można - dla odmiany - wypić tylko 2,5 szklanki mleka, ale zjeść dodatkowo 5 dag białego sera lub plasterek żółtego. Dzieciom i młodzieży - ze względu na zawartość witaminy A - podajemy mleko pełne, ludziom starszym natomiast - odtłuszczone. Dorosły powinien jeść dwa-trzy jaja tygodniowo, dzieci - pięć."

wersja do druku