![]() Smakołyki z mleka, sera i jaj Kategoria: Kulinaria Data wydania: 13.05.1998 Liczba stron: 96 Cena detaliczna: 4,90 zł nakład wyczerpany
Oprawa: miękka | |
| |
Mleko, sery i jaja dostarczają cennych składników budulcowych i są podstawowym źródłem witamin z grupy B. Mając powyższe na uwadze, autorka zaprezentowała kilkadziesiąt przepisów kulinarnych, których podstawą jest nabiał. Znajdują się wśród nich smaczne przekąski, zupy i dania główne. Większość spośród 81 przepisów zilustrowano barwnymi zdjęciami.
Pamiętajmy: "Dorosły powinien wypijać codziennie litr mleka lub napojów mlecznych. Można - dla odmiany - wypić tylko 2,5 szklanki mleka, ale zjeść dodatkowo 5 dag białego sera lub plasterek żółtego. Dzieciom i młodzieży - ze względu na zawartość witaminy A - podajemy mleko pełne, ludziom starszym natomiast - odtłuszczone. Dorosły powinien jeść dwa-trzy jaja tygodniowo, dzieci - pięć." |