Strona główna / Autorzy / Ilona Łepkowska

Aktualności

18.04.2019

Spotkanie z Tanyą Valko w Bielsku-Białej

W czwartek 9 maja o godz.16:00 zapraszamy do Książnicy Beskidzkiej w Bielsku-Białej (ul.J.Słowackiego 17a) na spotkanie z Tanyą Valko, autorką bestsellerowej arabskiej sagi.

Wywiady

09.04.2019

"Rodzina to jest siła, która pozwala przetrwać wszystko".

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Anną Karpińską, autorką książki "Bezpieczny port".

Posłuchaj i zobacz

21.03.2019

Najpoważniejsze przestępstwa i najbrutalniejsze zbrodnie to ich codzienność.

Zapraszamy do obejrzenia nagrania zapowiadającego najnowszą książkę Katarzyny Puzyńskiej "Policjanci. Bez munduru".

Bestsellery

TOP 20

  1. Jak podrywają szejkowie Marcin Margielewski
  2. Boska proporcja Piotr Borlik
  3. Wiem, jak wygląda piekło. Alina Dąbrowska w rozmowie z Wiktorem Krajewskim Alina Dąbrowska, Wiktor Krajewski

Fotogaleria

więcej »
Ilona Łepkowska
(ur. 1954)
Absolwentka Wydziału Zarządzania na Uniwersytecie Warszawskim oraz Studium Scenariuszowego przy Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Bywała dziewiarką, korepetytorką, asystentem kierownika produkcji w filmie, młodszym referentem w Przedsiębiorstwie Transportu i Spedycji Przemysłu Mięsnego, organizatorem widowni w teatrze. Najdłużej jednak – scenarzystką oraz producentką filmową i telewizyjną. Ma córkę, Weronikę, która jest operatorem filmowym.


Filmografia Ilony Łepkowskiej

Aktorka
1976 – epizod aktorski w Człowieku z marmuru Andrzeja Wajdy
1976 – epizod aktorski w Barwach ochronnych Krzysztofa Zanussiego

Scenariusze filmowe
1983 – Wakacje z Madonną, reż. Jerzy Kołodziejczyk
1985 – Przez dotyk, reż. Magdalena Łazarkiewicz
1985 – Och, Karol, reż. Roman Załuski
1987 – Kocham kino, reż. Piotr Łazarkiewicz
1988 – Jemioła, reż. Wanda Różycka­-Zborowska
1988 – Kogel­-mogel, reż. Roman Załuski
1989 – Galimatias, czyli kogel­-mogel II, reż. Roman Załuski
1991 – (dialogi) Przeklęta Ameryka, reż. Krzysztof Tchórzewski
1993 – Komedia małżeńska, reż. Roman Załuski
1993 – (konsultacja) Polski crash, reż. Kaspar Heidelbach
1993 – Śliczna dziewczyna, reż. Ireneusz Engler
1998 – Sabina, reż. Kazimierz Tarnas
2004 – Nigdy w życiu!, reż. Ryszard Zatorski
2008 – (pomysł scenariusza) Jeszcze raz, reż. Mariusz Malec
2008 – Nie kłam, kochanie, reż. Piotr Wereśniak

Scenariusze seriali
1985 – Kacperek
1992 – Aby do świtu
1994 – Radio Romans
1997 – Klan
1999 – Na dobre i na złe
2000 – M jak miłość
2007 – Barwy szczęścia

Produkcja
1999 – Na dobre i na złe (producent wykonawczy odcinka 78)
2000–2009 – M jak miłość (producent wykonawczy odcinków 1–630 i producent formatu od odcinka 676)
2004 – Nigdy w życiu!, reż. Ryszard Zatorski
2004 – (dok.) W jak Witold Pyrkosz
2007 – Barwy szczęścia (producent realizujący)
2008 – Nie kłam, kochanie

Opieka artystyczna
2008 – Małgosia contra Małgosia, reż. Patrycja Hurlak


Książki tego autora:

Ł jak Łepkowska

Andrzej Opala, Ilona Łepkowska