Strona główna / Autorzy / Ilona Łepkowska

Aktualności

22.05.2020

Premiera online nowej książki Piotra Borlika

We wtorek 2 czerwca o godz. 19.30 zapraszamy na premierę online najnowszej książki Piotra Borlika "Zapłacz dla mnie".

Wywiady

26.02.2020

"Uwielbiam móc pisać w piżamie"

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Kelly Irvin, autorką serii "W krainie amiszów"

Posłuchaj i zobacz

10.04.2020

Krzysztof Gosztyła czyta MAŁY WIELKI TYDZIEŃ

Zapraszamy do wysłuchania fragmentu audiobooka "Mały wielki tydzień" autorstwa Darka Milewskiego w znakomitej interpretacji Krzysztofa Gosztyły.

Bestsellery

TOP 20

  1. Jest krew... Stephen King
  2. Zaginione arabskie księżniczki Marcin Margielewski
  3. Jestem nieletnią żoną Laila Shukri

Fotogaleria

więcej »
Ilona Łepkowska
(ur. 1954)
Absolwentka Wydziału Zarządzania na Uniwersytecie Warszawskim oraz Studium Scenariuszowego przy Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Bywała dziewiarką, korepetytorką, asystentem kierownika produkcji w filmie, młodszym referentem w Przedsiębiorstwie Transportu i Spedycji Przemysłu Mięsnego, organizatorem widowni w teatrze. Najdłużej jednak – scenarzystką oraz producentką filmową i telewizyjną. Ma córkę, Weronikę, która jest operatorem filmowym.


Filmografia Ilony Łepkowskiej

Aktorka
1976 – epizod aktorski w Człowieku z marmuru Andrzeja Wajdy
1976 – epizod aktorski w Barwach ochronnych Krzysztofa Zanussiego

Scenariusze filmowe
1983 – Wakacje z Madonną, reż. Jerzy Kołodziejczyk
1985 – Przez dotyk, reż. Magdalena Łazarkiewicz
1985 – Och, Karol, reż. Roman Załuski
1987 – Kocham kino, reż. Piotr Łazarkiewicz
1988 – Jemioła, reż. Wanda Różycka­-Zborowska
1988 – Kogel­-mogel, reż. Roman Załuski
1989 – Galimatias, czyli kogel­-mogel II, reż. Roman Załuski
1991 – (dialogi) Przeklęta Ameryka, reż. Krzysztof Tchórzewski
1993 – Komedia małżeńska, reż. Roman Załuski
1993 – (konsultacja) Polski crash, reż. Kaspar Heidelbach
1993 – Śliczna dziewczyna, reż. Ireneusz Engler
1998 – Sabina, reż. Kazimierz Tarnas
2004 – Nigdy w życiu!, reż. Ryszard Zatorski
2008 – (pomysł scenariusza) Jeszcze raz, reż. Mariusz Malec
2008 – Nie kłam, kochanie, reż. Piotr Wereśniak

Scenariusze seriali
1985 – Kacperek
1992 – Aby do świtu
1994 – Radio Romans
1997 – Klan
1999 – Na dobre i na złe
2000 – M jak miłość
2007 – Barwy szczęścia

Produkcja
1999 – Na dobre i na złe (producent wykonawczy odcinka 78)
2000–2009 – M jak miłość (producent wykonawczy odcinków 1–630 i producent formatu od odcinka 676)
2004 – Nigdy w życiu!, reż. Ryszard Zatorski
2004 – (dok.) W jak Witold Pyrkosz
2007 – Barwy szczęścia (producent realizujący)
2008 – Nie kłam, kochanie

Opieka artystyczna
2008 – Małgosia contra Małgosia, reż. Patrycja Hurlak


Książki tego autora:

Ł jak Łepkowska

Andrzej Opala, Ilona Łepkowska