Strona główna / Autorzy / Ilona Łepkowska

Aktualności

22.10.2019

23. Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie

Zapraszamy Was na 23. Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie, które odbędą się w dniach 24-27 października.

Wywiady

11.07.2019

"Mówimy o trylogii, na którą należy patrzeć całościowo"

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Piotrem Borlikiem, autorem książek "Boska proporcja", "Materiał ludzki" i "Białe kłamstwa".

Posłuchaj i zobacz

10.10.2019

Kim jest kobieta ze spaloną twarzą?

Zapraszamy do obejrzenia nagrania zapowiadającego najnowszą książkę Katarzyny Puzyńskiej "Pokrzyk".

Bestsellery

TOP 20

  1. Była arabską stewardesą Marcin Margielewski
  2. Białe kłamstwa Piotr Borlik
  3. I tak nie przestanę Cię kochać Jacek Skowroński, Maria Ulatowska

Fotogaleria

więcej »
Ilona Łepkowska
(ur. 1954)
Absolwentka Wydziału Zarządzania na Uniwersytecie Warszawskim oraz Studium Scenariuszowego przy Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Bywała dziewiarką, korepetytorką, asystentem kierownika produkcji w filmie, młodszym referentem w Przedsiębiorstwie Transportu i Spedycji Przemysłu Mięsnego, organizatorem widowni w teatrze. Najdłużej jednak – scenarzystką oraz producentką filmową i telewizyjną. Ma córkę, Weronikę, która jest operatorem filmowym.


Filmografia Ilony Łepkowskiej

Aktorka
1976 – epizod aktorski w Człowieku z marmuru Andrzeja Wajdy
1976 – epizod aktorski w Barwach ochronnych Krzysztofa Zanussiego

Scenariusze filmowe
1983 – Wakacje z Madonną, reż. Jerzy Kołodziejczyk
1985 – Przez dotyk, reż. Magdalena Łazarkiewicz
1985 – Och, Karol, reż. Roman Załuski
1987 – Kocham kino, reż. Piotr Łazarkiewicz
1988 – Jemioła, reż. Wanda Różycka­-Zborowska
1988 – Kogel­-mogel, reż. Roman Załuski
1989 – Galimatias, czyli kogel­-mogel II, reż. Roman Załuski
1991 – (dialogi) Przeklęta Ameryka, reż. Krzysztof Tchórzewski
1993 – Komedia małżeńska, reż. Roman Załuski
1993 – (konsultacja) Polski crash, reż. Kaspar Heidelbach
1993 – Śliczna dziewczyna, reż. Ireneusz Engler
1998 – Sabina, reż. Kazimierz Tarnas
2004 – Nigdy w życiu!, reż. Ryszard Zatorski
2008 – (pomysł scenariusza) Jeszcze raz, reż. Mariusz Malec
2008 – Nie kłam, kochanie, reż. Piotr Wereśniak

Scenariusze seriali
1985 – Kacperek
1992 – Aby do świtu
1994 – Radio Romans
1997 – Klan
1999 – Na dobre i na złe
2000 – M jak miłość
2007 – Barwy szczęścia

Produkcja
1999 – Na dobre i na złe (producent wykonawczy odcinka 78)
2000–2009 – M jak miłość (producent wykonawczy odcinków 1–630 i producent formatu od odcinka 676)
2004 – Nigdy w życiu!, reż. Ryszard Zatorski
2004 – (dok.) W jak Witold Pyrkosz
2007 – Barwy szczęścia (producent realizujący)
2008 – Nie kłam, kochanie

Opieka artystyczna
2008 – Małgosia contra Małgosia, reż. Patrycja Hurlak


Książki tego autora:

Ł jak Łepkowska

Andrzej Opala, Ilona Łepkowska