Hanna Szymanderska
Jedni nazywają ją kulinarną encyklopedystką, drudzy – Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej. Na swoim koncie ma kilka tysięcy przepisów, kilkadziesiąt książek kucharskich o łącznym nakładzie kilku milionów egzemplarzy i wielu wiernych czytelników w Polsce i poza jej granicami.
Nie planowała kariery „piszącej kucharki”, a tajniki gotowania zaczęła zgłębiać dopiero po ślubie w 1967 roku, gdy skromny wybór produktów spożywczych na sklepowych półkach nie sprzyjał kulinarnym eksperymentom. Pierwszą książkę napisała w 1974 roku. Niewinny tytuł „200 potraw z warzyw” nie uśpił czujności cenzury. Książkę dopuszczono do druku dopiero w 1979 roku – po licznych przeróbkach i wykreśleniu wszystkich niedostępnych na rynku produktów na czele z szynką i śledziami. To doświadczenie na jakiś czas zniechęciło Hannę Szymanderską do rynku wydawniczego. Do pisania powróciła dopiero w 1982 roku. Kulinarne felietony z przepisami na sprawdzone dania, okraszonymi krótką notką etnograficzną lub historyczną, literacką anegdotą bądź cytatem z wiersza, okazały się solidnym treningiem przed napisaniem ponad 30 książek.
Hanna Szymanderska ma własny sposób opowiadania o jedzeniu. Nie koncentruje się, tak jak większość autorów książek kucharskich, na przepisach i opisie produktów, ale na historii, tradycji i kulturze jedzenia. W jej kulinarnych publikacjach pojawiają się anegdoty i często zapomniane ciekawostki etnograficzne, wyszukiwane w pamiętnikach, dokumentach, starych i zagranicznych książkach kulinarnych. Dopiero potem przychodzi moment eksperymentowania i degustacji (w roli królika doświadczalnego występuje zazwyczaj jej mąż).
W 1992 roku Hanna Szymanderska związała się z wydawnictwem Prószyński i S-ka, które wydało dotychczas 37 książek jej autorstwa, w tym 28 tytułów z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”. Specjalnością Hanny Szymanderskiej są ryby zapiekane i w galarecie. Nic dziwnego, skoro, jak sama wyznaje, ze słodyczy najbardziej lubi śledzia.
Archiwum
-
Biblioteczka Poradnika Domowego 10/2005 Zioła w kuchni
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Biblioteczka Poradnika Domowego 12/2001 Wigilia
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Biblioteczka Poradnika Domowego 12/2005 Potrawy faszerowane
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Biblioteczka Poradnika Domowego 5/2006 Żółty talerz
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Czerwony talerz czyli warzywne … *
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Encyklopedia Gotowania. Dania jednogarnkowe
9.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Encyklopedia Gotowania. Ryby
9.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Encyklopedia Gotowania. Zupy
9.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Jaja w roli głównej
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Jedzmy smacznie i zdrowo
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Kotlety, kotleciki i rumsztyki
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Krupniki, likiery, nalewki
14.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Kuchnia stara jak świat
45.00 zł- Hanna Szymanderska
-
Lane, leniwe, śląskie
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Naleśniki, pierogi, krokiety
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Owoce egzotyczne w potrawach
3.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Pasztety nie tylko z mięsa
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Potrawy źródłem witamin
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Poznaj nowe smaki. Mieszanki przyprawowe
17.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Poznaj nowe smaki. Nowe sosy i pasty przyprawowe
16.00 zł- Hanna Szymanderska
-
Ryby smaczne i zdrowe
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Ryż na różne sposoby
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Sekret kucharski czyli co jadano w Soplicowie
59.00 zł- Hanna Szymanderska
-
Smakosz warszawski. Potrawy dawne i nowe
69.00 zł- Hanna Szymanderska
-
Tanie gotowanie
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Zielony talerz
4.90 zł- Hanna Szymanderska
-
Ziemniaki w mojej kuchni
4.90 zł- Hanna Szymanderska