![]() Zielony talerz * Kategoria: Kulinaria ISBN: 83-7337-415-9 Data wydania: 15.07.2003 Format: 0mm x 0mm Cena detaliczna: 4,90 zł nakład wyczerpany
Oprawa: miękka | |
| |
Kolor zielony to podstawowa barwa naszej planety. To kolor łąk i lasów, dający wrażenie harmonii, świeżości, chłodu, lekkości i spokoju. A dlaczego ten szmaragdowy odcień nie miałby dominować na naszych talerzach? Żywieniowcy twierdzą, że w naszych jadłospisach za mało jest zielonych części roślin, które są bardzo ważnym elementem pokarmowym. Zielone warzywa zawierają dużo błonnika, dlatego regulują procesy trawienne i ułatwiają przyswajanie substancji odżywczych.
Aby ułatwić Państwu dobór zielonego menu, Autorka proponuje kilkadziesiąt przepisów na potrawy z brokułów, ogórecznika, szczawiu, szpinaku, brukselki, szparagów, sałat, rokiety, natki pietruszki, jarmużu oraz zielonego groszku. Wszystkie dania są niezwykle łatwe w wykonaniu, a ich kolorystyka pobudza apetyt i nastraja optymistycznie do życia. |