Strona główna / Literatura faktu, historia / Wyznania francuskiego piekarza

Inne książki z tej kategorii

Warszawa literacka przełomu XIX i XX wieku

Piotr Łopuszański
Cena detaliczna: 42,00 zł

Polityka i kultura

Rafał Grupiński, Łukasz Perzyna
Cena detaliczna: 39,99 zł

Wakacje w Trzeciej Rzeszy. Narodziny faszyzmu oczami zwykłych ludzi

Julia Boyd
Cena detaliczna: 43,00 zł

Zobacz także

Prowansja od A do Z

Peter Mayle
Cena detaliczna: 29,90 zł

Dobry rok

Peter Mayle
Cena detaliczna: 26,00 zł
Wyznania francuskiego piekarza

Kategoria: Literatura faktu, historia
ISBN: 978-83-7469-822-1
Tytuł oryginału: Confessions of a French Baker: Breadmaking Secrets, Tips, and Recipes
Data wydania: 07.08.2008
Format: 125mm x 195mm
Liczba stron: 104
Cena detaliczna: 19,90 zł
nakład wyczerpany
Oprawa: twarda
Tłumaczenie: Violetta Dobosz

Książka pachnąca świeżym chlebem – dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia.

 

Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite fougasses, bâtards, boules i inne gatunki tradycyjnego prowansalskiego pieczywa.

A ten, kto zatęskni do aromatów z piekarni „Chez Auzet”, będzie mógł spróbować własnych sił: książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Wyznania francuskiego piekarza to nie tylko niezliczone praktyczne porady i tajniki rzemiosła, ale także barwna historia czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.


Nie jest to zwykły sklep, a już z pewnością nie jest to miejsce na pospieszne zakupy, ot, żeby wejść i wyjść. Wówczas bowiem traci się połowę związanej z chodzeniem tam przyjemności. Przyjemności, której można zaznać, jeszcze zanim wejdzie się do środka. Zatrzymujesz się na progu. Zamykasz oczy i bierzesz długi, głęboki wdech (przez nos, ma się rozumieć), i wciągasz parfum de la maison. Świeży, ciepły, maślany aromat ciasta - jeden z najstarszych, najbardziej apetycznych i działających na wyobraźnię zapachów świata, pierwotny i niezmiennie poprawiający samopoczucie. (fragment książki)

Peter Mayle

Autor licznych książek o Prowansji, w której mieszka od końca lat 80., m.in. "Dobry rok", "Jeszcze raz Prowansja", "Zawsze Prowansja".

Strona internetowa autora:
www.petermayle.com

Gerard Auzet

Właściciel istniejącej od 1951 roku wielokrotnie nagradzanej rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Awinionu.

 


wersja do druku