Strona główna / Kulinaria / Sekret kucharski czyli co jadano w Soplicowie

Inne książki tego autora

Poznaj nowe smaki. Mieszanki przyprawowe

Hanna Szymanderska
Cena detaliczna: 17,90 zł

Biblioteczka Poradnika Domowego 10/2005 Zioła w kuchni

Hanna Szymanderska
Cena detaliczna: 2,00 zł

Biblioteczka Poradnika Domowego 5/2006 Żółty talerz

Hanna Szymanderska
Cena detaliczna: 4,90 zł

Inne książki z tej kategorii

Chleb. Domowe wypieki to bułka z masłem

Martin Johansson
Cena detaliczna: 53,00 zł

Pho. Kultowa zupa z Wietnamu

Simi Leistner, Stefan Leistner
Cena detaliczna: 46,00 zł

Korea. Nie tylko kimchi

Hi Lim Byung, Soon Lim Byung
Cena detaliczna: 49,99 zł
Sekret kucharski czyli co jadano w Soplicowie

Kategoria: Kulinaria
ISBN: 83-7255-505-2
Cena detaliczna: 59,00 zł
nakład wyczerpany
Oprawa: twarda
Nie bez powodu Norwid sarkał, że bohaterowie Pana Tadeusza nic, tylko jedzą, piją i grzyby zbierają. Śniadania, obiady, wieczerze i uczty to wyznaczniki soplicowskiego świata na równi z przechadzkami, łowami na grubego zwierza, a także łowami miłosnymi, a w opisach kulinariów Mickiewicz pozostaje takim samym mistrzem detalu jak w opisach miejsc i osób.

Niniejsza książka zbiera porozrzucane w poemacie informacje i przekłada je na dzisiejsze upodobania kulinarne i zwyczaje kuchenne. Odtwarza smaki i zapachy minionego, zmitologizowanego świata. To przecież i nasz świat.

wersja do druku