![]() Ryż na różne sposoby Kategoria: Kulinaria ISBN: 83-7180-648-5 Cena detaliczna: 4,90 zł nakład wyczerpany
Oprawa: miękka | |
| |
Książka zawiera 111 przepisów na sałatki, risotta, pilawy, zapiekanki, ryżowe desery i rozmaitości, a także dodatki do innych potraw. Autorka omówiła w niej gatunki ryżu, jego sposoby gotowania i wiele cennych praktycznych rad, gdyż - jak mówił Tsiu Lin - "ziarno ryżu po ugotowaniupowinno przypominać rozsypane perły, a ciężarem być podobne do płatków kwitnących śliw".
Większość potraw zilustrowano kolorowymi zdjęciami. O Autorce: Na pytanie: "Co robi żona?" jej mąż nieustannie odpowiadał: "Gotuje szczawiową". Pracowała w handlu zagranicznym, ale zawsze najważniejszy był dla niej domowy obiad. Od 1982 roku zaczęła pisać felietony kulinarne, drukowane w polskim dzienniku w Nowym Jorku i w spółce "Omnipress". Później wydała książki Polska Wigilia, Polska Wielkanoc, Polska kuchnia myśliwska i Owoce morza. Od roku 1992 współpracuje z wydawnictwem Prószyński i S-ka. |