Strona główna / Kulinaria / Poznaj nowe smaki. Mieszanki przyprawowe
Poznaj nowe smaki. Mieszanki przyprawowe

Kategoria: Kulinaria
ISBN: 978-83-7469-535-0
Data wydania: 19.07.2007
Format: 163mm x 234mm
Liczba stron: 88
Cena detaliczna: 17,90 zł
nakład wyczerpany
czytaj fragmentOprawa: miękka
Przyprawy to takie specjały, które po części dla zdrowia, po części dla dobrego smaku dodajesz do potraw i leków. Muszą więc mieć przyjemną, woń i smak, w ogóle posiadać gorącą, ulotną i duchową naturę, przydawać sokom i duchowi ludzkiemu życia i ruchu, pobudzać, rozcieńczać i rozdzielać.

Jedne przyprawy urozmaicają smak i zapach naszych potraw, inne pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie. O czym warto wiedzieć stosując curry i zioła prowansalskie? Do czego pasuje przyprawa włoska, pięć smaków i barbecue? Co to jest garam masala i gomasio? Dlaczego warto uważać na glutaminian sodu? Jak przygotować domową gremolatę? W swojej najnowszej książce Hanna Szymanderska prezentuje przepisy na oryginalne potrawy z zastosowaniem mieszanek przyprawowych - nie tylko tych zwykłych, od dawna znanych w polskiej kuchni, ale także tych, które dopiero niedawno trafiły do naszych sklepów. Książka zawiera propozycje atrakcyjnych dań, ciekawostki o dodatkach smakowych i przykłady ich wykorzystania w potrawach. Doskonała lektura dla osób poszukujących nowych smaków, adeptów sztuki używania przypraw i wszystkich wielbicieli Hanny Szymanderskiej.

Prasa o książce

Ciekawe. Inspirujące. Polecamy!
- Kuchnia, wrzesień 2007

... to coś więcej niż tylko kolejne przepisy.
- Dziennik Bałtycki, 27 lipca 2007

Hanna Szymanderska
Jedni nazywają ją kulinarną encyklopedystką, drudzy - Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej. Na swoim koncie ma kilka tysięcy przepisów, kilkadziesiąt książek kucharskich o łącznym nakładzie kilku milionów egzemplarzy i wielu wiernych czytelników w Polsce i poza jej granicami... więcej >>

wersja do druku

Pozostałe wydania
Cena:
16,00 zł
miękka