Strona główna / Kulinaria / Potrawy z piwem *

Inne książki z tej serii

Biblioteczka Poradnika Domowego. Przetwory i mrożonki (wyd. spec. 03/2016)


Cena detaliczna: 12,99 zł

Biblioteczka Poradnika Domowego. Zielone sałatki (wyd. spec. 02/2016)


Cena detaliczna: 12,99 zł

Biblioteczka Poradnika Domowego. Słodkie co nieco (wyd. spec. 01/2016).


Cena detaliczna: 12,99 zł

Inne książki z tej kategorii

Chleb. Domowe wypieki to bułka z masłem

Martin Johansson
Cena detaliczna: 53,00 zł

Pho. Kultowa zupa z Wietnamu

Simi Leistner, Stefan Leistner
Cena detaliczna: 46,00 zł

Korea. Nie tylko kimchi

Hi Lim Byung, Soon Lim Byung
Cena detaliczna: 49,99 zł
Potrawy z piwem *

Kategoria: Kulinaria
ISBN: 83-7469-070-4
Data wydania: 16.07.1996
Format: 0mm x 0mm
Cena detaliczna: 4,90 zł
nakład wyczerpany
Seria: Biblioteczka Poradnika Domowego
Oprawa: miękka
Wszechobecne reklamy wielkich browarów przekonują, że czas na piwo. Namawiają na picie piwa zarówno Mariola o kocim spojrzeniu, jak i Hewelius - gdański badacz wszechświata. Wytworne puby i skromniejsze piwiarnie wyrastają jak grzyby po deszczu, a statystyka udowadnia, że spożycie chmielowego nektaru szybko się zwiększa. Być może w Polsce znów nastanie era piwna, jak przed tysiącem lat.
Niewiele osób dysponuje odpowiednią wiedzą na temat piwa. Mało kto wie, jakie są jego walory zdrowotne, czym (poza zawartością alkoholu) różnią się poszczególne gatunki, w jaki sposób piwo należy przechowywać, czy wreszcie - jak można wykorzystać je w domowej kuchni.
W tej książeczce proponuję potrawy, których składnikiem jest piwo, znakomicie podnoszące ich smak. Zanim jednak podam konkretne przepisy, zapoznam Czytelników z krótką historią piwa w Polsce oraz przedstawię sposoby jego wytwarzania i podawania.

Zbigniew Chomicz


wersja do druku