Strona główna / Kulinaria / Pikantne przetwory
Pikantne przetwory

Kategoria: Kulinaria
ISBN: 83-7255-232-0
Cena detaliczna: 4,90 zł
nakład wyczerpany
Seria: Biblioteczka Poradnika Domowego
Oprawa: miękka
Kolejna pozycja w serii zawiera 124 przepisy na pikantne przetwory domowej roboty.


Jest takie stare przysłowie: "Kto latem myśli o spiżarni, nie będzie głodował w zimie".

Często zastanawiałam się, czy nie straciło ono aktualności, skoro w sklepach jest coraz większy wybór mrożonek, sosów, marynat, pikli, sałatek, dżemów i konfitur. Ale nie. Domowe przetwory robi się przecież po to, aby mieć swoje ulubione przysmaki - takie, jakich nie ma w sklepach, lub są, ale bardzo drogie. Ponieważ zaś coraz więcej osób ma ogródki czy działki, a więc owoce i warzywa "za darmo", podaję Państwu trochę propozycji, jak je wykorzystać.

Tę książeczkę poświęciłam wyłącznie przetworom pikantnym. Kiszonki, marynaty, ostre sosy i pasty są bowiem cenionymi dodatkami do pieczeni, wzbogacają smak potraw z mięsa, warzyw i serów; są też atrakcyjnym uzupełnieniem zimnych przekąsek.

Mam wielką nadzieję, że wśród podanych przeze mnie przepisów każdy z Państwa znajdzie coś dla siebie.
Od autorki

wersja do druku