Strona główna / Kulinaria / Leksykon alkoholi

Inne książki z tej kategorii

Chleb. Domowe wypieki to bułka z masłem

Martin Johansson
Cena detaliczna: 53,00 zł

Pho. Kultowa zupa z Wietnamu

Simi Leistner, Stefan Leistner
Cena detaliczna: 46,00 zł

Korea. Nie tylko kimchi

Hi Lim Byung, Soon Lim Byung
Cena detaliczna: 49,99 zł
Leksykon alkoholi

Kategoria: Kulinaria
ISBN: 83-7337-508-2
Format: 142mm x 202mm
Liczba stron: 272
Cena detaliczna: 29,90 zł
nakład wyczerpany
Oprawa: miękka
Przemysł alkoholowy postrzegany jest przede wszystkim tylko przez pryzmat wódki. Powszechnie wiadomo, że za wyrobem napojów alkoholowych stoi wielowiekowa tradycja, wiążąca się zarówno z przemyślanymi, jak też przypadkowymi odkryciami. Książka stara się przypomnieć o tych faktach, skupiając swoją uwagę na elementach typologii alkoholi, ich klasyfikacji, historii, charakterystyce, zasadach produkcji i sposobach podawania poszczególnych trunków. Zawarto w niej przegląd najbardziej znanych światowych marek alkoholi ze szczególnym uwzględnieniem rynku polskiego. Większość haseł uzupełniona jest o notki degustacyjne, które zachęcą konsumentów do tworzenia własnych ocen.
Oprócz alkoholi mocnych w „Leksykonie” przedstawiono w sposób możliwie najszerszy grupę napojów z pogranicza trunków i win - czyli wina likierowe i wina wzmacniane spirytusem.

wersja do druku