Strona główna / Kulinaria / Kuchnia polska na nowo odkryta

Inne książki tego autora

Biblioteczka Poradnika Domowego 9/2005 Letnie przysmaki

Barbara Adamczewska
Cena detaliczna: 4,90 zł

Biblioteczka Poradnika Domowego 6/2006 Jedna potrawa kilka dań

Barbara Adamczewska
Cena detaliczna: 4,90 zł

Biblioteczka Poradnika Domowego 3/2006 Potrawy postne

Barbara Adamczewska
Cena detaliczna: 4,90 zł

Inne książki z tej kategorii

Ten, w którym są wszystkie przepisy. Książka kucharska dla miłośników serialu PRZYJACIELE

Teresa Finney
Cena detaliczna: 42,00 zł

Wege słodkości

Aidah Samphani, Lamyai Voizzi
Cena detaliczna: 39,99 zł

Beauty Food. 85 przepisów dla zdrowia i urody

Maria Ahlgren
Cena detaliczna: 45,00 zł
Kuchnia polska na nowo odkryta

Kategoria: Kulinaria
ISBN: 83-7469-193-X
Data wydania: 08.11.2005
Format: 168mm x 240mm
Liczba stron: 152
Cena detaliczna: 24,00 zł
nakład wyczerpany
Oprawa: twarda
Lektura pożółkłych książek kucharskich to zajęcie miłe i pobudzające wyobraźnię, gdyż w starych annałach ukrywa się doświadczenie kulinarne wielu pokoleń, smak dawnych potraw, umiejętność ich sporządzania oraz wszystko to, co składa się na polską kuchnię. Jednak archaiczny język, brak precyzji, a także hojne szafowanie tłuszczem, jajami czy śmietaną utrudniają współczesnym skorzystanie z większości oryginalnych przepisów. Dlatego autorka uwspółcześniła dawne przepisy na pyszne dania, „odchudziła” stare receptury, w taki sposób, aby jak najmniej - lub nic - nie straciły ze swego smaku. Większość potraw, według niej i jej gości, szczęśliwie przeszła kurację upraszczającą.

wersja do druku