Strona główna / Kulinaria / Kobiece udka i inne potrawy o osobliwych nazwach
Kobiece udka i inne potrawy o osobliwych nazwach

Kategoria: Kulinaria
Data wydania: 15.01.2002
Liczba stron: 96
Cena detaliczna: 4,90 zł
nakład wyczerpany
Seria: Biblioteczka Poradnika Domowego
Oprawa: miękka
Sztuka kulinarna to nie tylko smakowite potrawy, ich wygląd i aromat, lecz także nazwy przywołujące określone skojarzenia lub wspomnienia. Jedną z wielu kategorii, według których wywodzą się nazwy potraw, jest rodzaj produktu z którego są zrobione (np. "schab pieczony") lub też podania, legendy i anegdoty związane z powstaniem poszczególnych dań (np. "mięso, które wróciło do garnka"). W najnowszym poradniku znajdziecie Państwo kilkadziesiąt przepisów na smaczne, lecz jakże humorystycznie nazwane potrawy, którymi można oszołomić zarówno gości, jak i domowników. Może będzie to wyborna sałatka śledziowo-ziemniaczana o nazwie "morski włóczęga" lub kruche ciasteczka noszące intrygujący tytuł "słodkie kolanka".

wersja do druku