Strona główna / Autorzy / Hanna Szymanderska

Aktualności

30.09.2022

Spotkanie z Tanyą Valko i Igorem Kaczmarczykiem w Warszawie

W czwartek 6 października o godz. 19:00 zapraszamy do PROM-u Kultury Saska Kępa (ul. Brukselska 23, Warszawa) na spotkanie z Tanyą Valko, autorką książki "Arabskie opowieści. Historie prawdziwe" oraz Igorem Kaczmarczykiem, autorem książki "Islamskie fatum".

Wywiady

04.07.2022

"Gdy ją odnajdą". Wywiad z Lią Middleton

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Lią Middleton. Z autorką książki "Gdy ją odnajdą" rozmawiał Bartosz Soczówka.

Posłuchaj i zobacz

01.08.2022

Rozmowa z Błażejem Torańskim

Nowy odcinek naszego podcastu to rozmowa Marcina Cichońskiego z Błażejem Torańskim, autorem książki "Kat polskich dzieci. Opowieść o Eugenii Pol".

Bestsellery

TOP 20

  1. Żony Konstancina Ewelina Ślotała
  2. Arabskie opowieści. Historie prawdziwe Tanya Valko
  3. Gra w ludzi Eva Minge
Hanna Szymanderska

Jedni nazywają ją kulinarną encyklopedystką, drudzy - Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej. Na swoim koncie ma kilka tysięcy przepisów, kilkadziesiąt książek kucharskich o łącznym nakładzie kilku milionów egzemplarzy i wielu wiernych czytelników w Polsce i poza jej granicami.

Nie planowała kariery „piszącej kucharki”, a tajniki gotowania zaczęła zgłębiać dopiero po ślubie w 1967 roku, gdy skromny wybór produktów spożywczych na sklepowych półkach nie sprzyjał kulinarnym eksperymentom. Pierwszą książkę napisała w 1974 roku. Niewinny tytuł „200 potraw z warzyw” nie uśpił czujności cenzury. Książkę dopuszczono do druku dopiero w 1979 roku - po licznych przeróbkach i wykreśleniu wszystkich niedostępnych na rynku produktów na czele z szynką i śledziami. To doświadczenie na jakiś czas zniechęciło Hannę Szymanderską do rynku wydawniczego. Do pisania powróciła dopiero w 1982 roku. Kulinarne felietony z przepisami na sprawdzone dania, okraszonymi krótką notką etnograficzną lub historyczną, literacką anegdotą bądź cytatem z wiersza, okazały się solidnym treningiem przed napisaniem ponad 30 książek.

Hanna Szymanderska ma własny sposób opowiadania o jedzeniu. Nie koncentruje się, tak jak większość autorów książek kucharskich, na przepisach i opisie produktów, ale na historii, tradycji i kulturze jedzenia. W jej kulinarnych publikacjach pojawiają się anegdoty i często zapomniane ciekawostki etnograficzne, wyszukiwane w pamiętnikach, dokumentach, starych i zagranicznych książkach kulinarnych. Dopiero potem przychodzi moment eksperymentowania i degustacji (w roli królika doświadczalnego występuje zazwyczaj jej mąż).

W 1992 roku Hanna Szymanderska związała się z wydawnictwem Prószyński i S-ka, które wydało dotychczas 37 książek jej autorstwa, w tym 28 tytułów z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”. Specjalnością Hanny Szymanderskiej są ryby zapiekane i w galarecie. Nic dziwnego, skoro, jak sama wyznaje, ze słodyczy najbardziej lubi śledzia.

 



Książki tego autora:

100 potraw na różne sposoby

Hanna Szymanderska

100 potraw ze śledzia

Hanna Szymanderska

Biblioteczka Poradnika Domowego 10/2005 Zioła w kuchni

Hanna Szymanderska

Biblioteczka Poradnika Domowego 12/2001 Wigilia

Hanna Szymanderska

Biblioteczka Poradnika Domowego 12/2005 Potrawy faszerowane

Hanna Szymanderska

Biblioteczka Poradnika Domowego 5/2006 Żółty talerz

Hanna Szymanderska

Coś do chleba czyli pasty, musy, dipy, masła smakowe

Hanna Szymanderska

Cytrusy w twojej kuchni

Hanna Szymanderska

Czerwony talerz czyli warzywne ... *

Hanna Szymanderska

Encyklopedia Gotowania. Dania jednogarnkowe

Hanna Szymanderska

Encyklopedia Gotowania. Ryby

Hanna Szymanderska

Encyklopedia Gotowania. Zupy

Hanna Szymanderska

Gulasze i potrawki

Hanna Szymanderska

Jabłka w sadzie i kuchni

Kazimierz Tomala, Hanna Szymanderska

Jaja w roli głównej

Hanna Szymanderska

Jedzmy smacznie i zdrowo

Hanna Szymanderska

Kobiece udka i inne potrawy o osobliwych nazwach

Hanna Szymanderska

Kotlety, kotleciki i rumsztyki *

Hanna Szymanderska

Krupniki, likiery, nalewki

Hanna Szymanderska

Kuchnia stara jak świat

Hanna Szymanderska

Lane, leniwe, śląskie *

Hanna Szymanderska

Naleśniki, pierogi, krokiety

Hanna Szymanderska

Owoce egzotyczne w potrawach *

Hanna Szymanderska

Pasztety nie tylko z mięsa

Hanna Szymanderska

Pikantne przetwory

Hanna Szymanderska

Potrawy z orzechami *

Hanna Szymanderska

Potrawy źródłem witamin *

Hanna Szymanderska

Poznaj nowe smaki. Mieszanki przyprawowe

Hanna Szymanderska

Ryby smaczne i zdrowe

Hanna Szymanderska

Ryż na różne sposoby

Hanna Szymanderska

Sekret kucharski czyli co jadano w Soplicowie

Hanna Szymanderska

Smakosz warszawski. Potrawy dawne i nowe

Hanna Szymanderska

Soczyste pieczenie

Hanna Szymanderska

Tanie gotowanie

Hanna Szymanderska

Zielony talerz *

Hanna Szymanderska

Ziemniaki w mojej kuchni *

Hanna Szymanderska