Strona główna / Autorzy / Hanna Szymanderska

Aktualności

20.04.2021

Spotkanie online z Kasią Bulicz-Kasprzak

We wtorek 20 kwietnia o godz. 20:00 zapraszamy na wirtualne spotkanie z Kasią Bulicz-Kasprzak, autorką książki "Gościniec".

Wywiady

11.03.2021

Między losem a przeznaczeniem - wywiad z Jodi Picoult

Zapraszamy do przeczytania wyjątkowego wywiadu z Jodi Picoult. Z autorką "Księgi Dwóch Dróg" rozmawiała Ewa Cieślik z Lubimyczytac.pl.

Posłuchaj i zobacz

23.03.2021

Danuta Awolusi gościem FANBOOK.TV

Zapraszamy do wysłuchania wywiadu z Danutą Awolusi, autorką książki "Nie mówiąc nikomu".

Bestsellery

TOP 20

  1. Tytus, Romek i A'Tomek /kolekcja 25 ksiąg/ Henryk Jerzy Chmielewski
  2. Maria Czubaszek. W coś trzeba nie wierzyć Violetta Ozminkowski
  3. Chorzy ze stresu. Problemy psychosomatyczne Ewa Kempisty-Jeznach

Fotogaleria

więcej »
Hanna Szymanderska

Jedni nazywają ją kulinarną encyklopedystką, drudzy - Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej. Na swoim koncie ma kilka tysięcy przepisów, kilkadziesiąt książek kucharskich o łącznym nakładzie kilku milionów egzemplarzy i wielu wiernych czytelników w Polsce i poza jej granicami.

Nie planowała kariery „piszącej kucharki”, a tajniki gotowania zaczęła zgłębiać dopiero po ślubie w 1967 roku, gdy skromny wybór produktów spożywczych na sklepowych półkach nie sprzyjał kulinarnym eksperymentom. Pierwszą książkę napisała w 1974 roku. Niewinny tytuł „200 potraw z warzyw” nie uśpił czujności cenzury. Książkę dopuszczono do druku dopiero w 1979 roku - po licznych przeróbkach i wykreśleniu wszystkich niedostępnych na rynku produktów na czele z szynką i śledziami. To doświadczenie na jakiś czas zniechęciło Hannę Szymanderską do rynku wydawniczego. Do pisania powróciła dopiero w 1982 roku. Kulinarne felietony z przepisami na sprawdzone dania, okraszonymi krótką notką etnograficzną lub historyczną, literacką anegdotą bądź cytatem z wiersza, okazały się solidnym treningiem przed napisaniem ponad 30 książek.

Hanna Szymanderska ma własny sposób opowiadania o jedzeniu. Nie koncentruje się, tak jak większość autorów książek kucharskich, na przepisach i opisie produktów, ale na historii, tradycji i kulturze jedzenia. W jej kulinarnych publikacjach pojawiają się anegdoty i często zapomniane ciekawostki etnograficzne, wyszukiwane w pamiętnikach, dokumentach, starych i zagranicznych książkach kulinarnych. Dopiero potem przychodzi moment eksperymentowania i degustacji (w roli królika doświadczalnego występuje zazwyczaj jej mąż).

W 1992 roku Hanna Szymanderska związała się z wydawnictwem Prószyński i S-ka, które wydało dotychczas 37 książek jej autorstwa, w tym 28 tytułów z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”. Specjalnością Hanny Szymanderskiej są ryby zapiekane i w galarecie. Nic dziwnego, skoro, jak sama wyznaje, ze słodyczy najbardziej lubi śledzia.

 



Książki tego autora:

100 potraw na różne sposoby

Hanna Szymanderska

100 potraw ze śledzia

Hanna Szymanderska

Biblioteczka Poradnika Domowego 10/2005 Zioła w kuchni

Hanna Szymanderska

Biblioteczka Poradnika Domowego 12/2001 Wigilia

Hanna Szymanderska

Biblioteczka Poradnika Domowego 12/2005 Potrawy faszerowane

Hanna Szymanderska

Biblioteczka Poradnika Domowego 5/2006 Żółty talerz

Hanna Szymanderska

Coś do chleba czyli pasty, musy, dipy, masła smakowe

Hanna Szymanderska

Cytrusy w twojej kuchni

Hanna Szymanderska

Czerwony talerz czyli warzywne ... *

Hanna Szymanderska

Encyklopedia Gotowania. Dania jednogarnkowe

Hanna Szymanderska

Encyklopedia Gotowania. Ryby

Hanna Szymanderska

Encyklopedia Gotowania. Zupy

Hanna Szymanderska

Gulasze i potrawki

Hanna Szymanderska

Jabłka w sadzie i kuchni

Kazimierz Tomala, Hanna Szymanderska

Jaja w roli głównej

Hanna Szymanderska

Jedzmy smacznie i zdrowo

Hanna Szymanderska

Kobiece udka i inne potrawy o osobliwych nazwach

Hanna Szymanderska

Kotlety, kotleciki i rumsztyki *

Hanna Szymanderska

Krupniki, likiery, nalewki

Hanna Szymanderska

Kuchnia stara jak świat

Hanna Szymanderska

Lane, leniwe, śląskie *

Hanna Szymanderska

Naleśniki, pierogi, krokiety

Hanna Szymanderska

Owoce egzotyczne w potrawach *

Hanna Szymanderska

Pasztety nie tylko z mięsa

Hanna Szymanderska

Pikantne przetwory

Hanna Szymanderska

Potrawy z orzechami *

Hanna Szymanderska

Potrawy źródłem witamin *

Hanna Szymanderska

Poznaj nowe smaki. Mieszanki przyprawowe

Hanna Szymanderska

Ryby smaczne i zdrowe

Hanna Szymanderska

Ryż na różne sposoby

Hanna Szymanderska

Sekret kucharski czyli co jadano w Soplicowie

Hanna Szymanderska

Smakosz warszawski. Potrawy dawne i nowe

Hanna Szymanderska

Soczyste pieczenie

Hanna Szymanderska

Tanie gotowanie

Hanna Szymanderska

Zielony talerz *

Hanna Szymanderska

Ziemniaki w mojej kuchni *

Hanna Szymanderska