Strona główna / Autorzy / Hanna Szymanderska

Aktualności

13.12.2018

Spotkanie z Beatą Sabałą-Zielińską w Warszawie

We wtorek 22 stycznia o godz. 19:00 zapraszamy do kina Wisła w Warszawie (pl. Wilsona 2) na spotkanie z Beatą Sabałą-Zielińską, autorką książki "TOPR. Żeby inni mogli przeżyć", oraz ratownikami - bohaterami jej książki.

Wywiady

01.12.2018

"Nie mówiłam ani po polsku, ani po niemiecku, po prostu się nie odzywałam"

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Emilią Smechowski, autorką książki "My, superimigranci".

Posłuchaj i zobacz

04.12.2018

"Pogoda dla puchaczy. Zima"

Marcin Kozioł i Bartek Jędrzejak o książce "Pogoda dla puchaczy. Zima". Zapraszamy do obejrzenia nagrania!

Bestsellery

TOP 20

  1. Dawid Kwiatkowski. Optymistyczny kalendarz 2019 Dawid Kwiatkowski
  2. Jestem żoną terrorysty Laila Shukri
  3. TOPR. Żeby inni mogli przeżyć Beata Sabała-Zielińska

Fotogaleria

więcej »
Hanna Szymanderska

Jedni nazywają ją kulinarną encyklopedystką, drudzy - Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej. Na swoim koncie ma kilka tysięcy przepisów, kilkadziesiąt książek kucharskich o łącznym nakładzie kilku milionów egzemplarzy i wielu wiernych czytelników w Polsce i poza jej granicami.

Nie planowała kariery „piszącej kucharki”, a tajniki gotowania zaczęła zgłębiać dopiero po ślubie w 1967 roku, gdy skromny wybór produktów spożywczych na sklepowych półkach nie sprzyjał kulinarnym eksperymentom. Pierwszą książkę napisała w 1974 roku. Niewinny tytuł „200 potraw z warzyw” nie uśpił czujności cenzury. Książkę dopuszczono do druku dopiero w 1979 roku - po licznych przeróbkach i wykreśleniu wszystkich niedostępnych na rynku produktów na czele z szynką i śledziami. To doświadczenie na jakiś czas zniechęciło Hannę Szymanderską do rynku wydawniczego. Do pisania powróciła dopiero w 1982 roku. Kulinarne felietony z przepisami na sprawdzone dania, okraszonymi krótką notką etnograficzną lub historyczną, literacką anegdotą bądź cytatem z wiersza, okazały się solidnym treningiem przed napisaniem ponad 30 książek.

Hanna Szymanderska ma własny sposób opowiadania o jedzeniu. Nie koncentruje się, tak jak większość autorów książek kucharskich, na przepisach i opisie produktów, ale na historii, tradycji i kulturze jedzenia. W jej kulinarnych publikacjach pojawiają się anegdoty i często zapomniane ciekawostki etnograficzne, wyszukiwane w pamiętnikach, dokumentach, starych i zagranicznych książkach kulinarnych. Dopiero potem przychodzi moment eksperymentowania i degustacji (w roli królika doświadczalnego występuje zazwyczaj jej mąż).

W 1992 roku Hanna Szymanderska związała się z wydawnictwem Prószyński i S-ka, które wydało dotychczas 37 książek jej autorstwa, w tym 28 tytułów z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”. Specjalnością Hanny Szymanderskiej są ryby zapiekane i w galarecie. Nic dziwnego, skoro, jak sama wyznaje, ze słodyczy najbardziej lubi śledzia.

 



Książki tego autora:

100 potraw na różne sposoby

Hanna Szymanderska

100 potraw ze śledzia

Hanna Szymanderska

Biblioteczka Poradnika Domowego 10/2005 Zioła w kuchni

Hanna Szymanderska

Biblioteczka Poradnika Domowego 12/2001 Wigilia

Hanna Szymanderska

Biblioteczka Poradnika Domowego 12/2005 Potrawy faszerowane

Hanna Szymanderska

Biblioteczka Poradnika Domowego 5/2006 Żółty talerz

Hanna Szymanderska

Coś do chleba czyli pasty, musy, dipy, masła smakowe

Hanna Szymanderska

Cytrusy w twojej kuchni

Hanna Szymanderska

Czerwony talerz czyli warzywne ... *

Hanna Szymanderska

Encyklopedia Gotowania. Dania jednogarnkowe

Hanna Szymanderska

Encyklopedia Gotowania. Ryby

Hanna Szymanderska

Encyklopedia Gotowania. Zupy

Hanna Szymanderska

Gulasze i potrawki

Hanna Szymanderska

Jabłka w sadzie i kuchni

Kazimierz Tomala, Hanna Szymanderska

Jaja w roli głównej

Hanna Szymanderska

Jedzmy smacznie i zdrowo

Hanna Szymanderska

Kobiece udka i inne potrawy o osobliwych nazwach

Hanna Szymanderska

Kotlety, kotleciki i rumsztyki *

Hanna Szymanderska

Krupniki, likiery, nalewki

Hanna Szymanderska

Kuchnia stara jak świat

Hanna Szymanderska

Lane, leniwe, śląskie *

Hanna Szymanderska

Naleśniki, pierogi, krokiety

Hanna Szymanderska

Owoce egzotyczne w potrawach *

Hanna Szymanderska

Pasztety nie tylko z mięsa

Hanna Szymanderska

Pikantne przetwory

Hanna Szymanderska

Potrawy z orzechami *

Hanna Szymanderska

Potrawy źródłem witamin *

Hanna Szymanderska

Poznaj nowe smaki. Mieszanki przyprawowe

Hanna Szymanderska

Ryby smaczne i zdrowe

Hanna Szymanderska

Ryż na różne sposoby

Hanna Szymanderska

Sekret kucharski czyli co jadano w Soplicowie

Hanna Szymanderska

Smakosz warszawski. Potrawy dawne i nowe

Hanna Szymanderska

Soczyste pieczenie

Hanna Szymanderska

Tanie gotowanie

Hanna Szymanderska

Zielony talerz *

Hanna Szymanderska

Ziemniaki w mojej kuchni *

Hanna Szymanderska