Strona główna / Kulinaria / Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla początkujących i zaawansowanych
Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla początkujących i zaawansowanych

Kategoria: Kulinaria
ISBN: 83-7337-245-8
Data wydania: 29.10.2002
Format: 214mm x 305mm
Liczba stron: 160
Cena detaliczna: 45,00 zł
nakład wyczerpany
Oprawa: twarda
Fotografia Smaku, została uznana przez Gourmand World Book Awards, za najlepszą książkę kulinarną, jaka ukazała się Polsce w 2003 roku, w kategorii Best Easy Recipes Book, oraz Best Photography CookBook. Tym samym książka została nominowana do uzyskania tytułu najlepszej książki kulinarnej na świecie.
W uzupełnieniu informacji pragniemy dodać, że konkurs książek kulinarnych, organizowany w ramach Gourmand World Book Awards, jest jedynym w swoim rodzaju, międzynarodowym wydarzeniem dla wydawców książek z przepisami kulinarnymi. Wyróżnienia i tytuły są odpowiednikiem filmowych „Oskarów”.


Książka autorstwa artysty fotografik Zofii Nasierowskiej i znanego reżysera Janusza Majewskiego powstała z myślą o tych, którzy zapraszając do domu gości na obiad lub kolację, nie mają pomysłu na oryginalne menu. Autorzy proponują zestawy smakowitych potraw, dokładnie omawiając sposób ich przygotowania. Każdy zestaw dań kończy się świetnie skonstruowanym „Komentarzem”, opowiadającym z powagą, niekiedy z przymrużeniem oka, o dawnych spotkaniach z przyjaciółmi i trwających do białego rana biesiadach.
Ten pięknie zilustrowany zdjęciami autorstwa Zenona Żyburtowicza album jest nie tylko tradycyjnym kompendium kulinarnym, lecz także wspaniałym, lekko napisanym „czytadłem”.

Patroni:

wersja do druku