Strona główna / Kulinaria / Encyklopedia gotowania 03/2015. Najlepsze przepisy na dżemy i konfitury
Encyklopedia gotowania 03/2015. Najlepsze przepisy na dżemy i konfitury

Kategoria: Kulinaria
ISBN: 978-83-7961-154-6
Data wydania: 20.08.2015
Format: 142mm x 202mm
Liczba stron: 176
Cena detaliczna: 11,99 zł Seria: Encyklopedia Gotowania
Oprawa: miękka
Dżemy i konfitury, czyli słodkości ze słoika cieszące nas przez cały rok.

Dzisiaj, choć rynek obfituje w przetwory wykonane przez duże zakłady spożywcze, smak domowych powideł dalej pozostaje niedościgniony. Powidła czy konfitury wykonane w domu – ta aromatyczna słodycz lata – mogą cieszyć domowników przez cały rok.
Słodkie przetwory domowe możemy dziś przyrządzać zarówno według technologii naszych babć, czyli z dużą zawartością cukru, jak i w sposób uproszczony, dzięki różnym środkom żelującym, są one jednak nieco mniej trwałe od tych przygotowanych tradycyjnie.
Różnorodne domowe przetwory nie tylko świetnie wzbogacają śniadaniowe menu czy podwieczorek, lecz często stanowią smakowity dodatek do takich deserów jak budynie, lody, sorbety. Mogą być doprawiane alkoholem, bakaliami, zależnie od gustu i preferencji pani domu.
W nadchodzącym sezonie zapraszamy wszystkich czytelników do wykonania chociaż kilku słoiczków wspaniałych marmolad, konfitur i dżemów według, oczywiście, proponowanych i sprawdzonych już wielokrotnie przepisów naszych autorów.

wersja do druku