Encyklopedia Gotowania 04/2014. Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne


11.99 

  • Seria: Encyklopedia Gotowania
  • Data wydania: 27.07.2014
  • Oprawa: miękka
  • Format: 142 x 202 mm
  • Liczba stron: 176
  • ISBN: 978-83-7961-002-0
  • EAN: 9788379610020

Niezwykła popularność sałatek to zasługa ich uniwersalności. Są smaczne, kolorowe, apetyczne i zdrowe, a ich różnorodność zależy od upodobań, inwencji i kulinarnej wyobraźni. Mogą stanowić samodzielne, pełnowartościowe danie, przystawkę, dodatek do głównej potrawy lub deser – są łatwe i szybkie w przygotowaniu, mają mnóstwo witamin i niewiele tłuszczu.
Sałatka to danie, w skład którego wchodzi przynajmniej jeden produkt poddany obróbce cieplnej – gotowany lub pieczony. Dziś jednak mianem sałatek określa się także surówki, przyrządzane wyłącznie ze świeżych warzyw i owoców. Sałatki smakują najlepiej, gdy przyrządza się je ze świeżych, sezonowych produktów. W naszym zestawieniu uwzględniliśmy sałatki tradycyjne i te mniej znane.