Strona główna / Kulinaria / Chłodniki
Chłodniki

Kategoria: Kulinaria
ISBN: ISSN 1237-7779
Cena detaliczna: 0,00 zł
nakład wyczerpany
Seria: Biblioteczka Poradnika Domowego
Książeczka zawiera sto dwadzieścia przepisów na zupy podawane na zimno, czyli Chłodniki. Podstawą większości chłodników jest zsiadłe albo słodkie mleko, kefir, jogurt, maślanka. Jest też sporo przepisów, których głównym składnikiem są odtłuszczone wywary mięsne i warzywne, kwas z buraków, żur, zalewa z kwaszonych ogórków, soki owocowe, wino, piwo, kwas chlebowy. można więc wyczarować wiele smaków i barw.
Przepisy zebrane w tej książeczce pochodzą głównie z kuchni staropolskiej, niektóre mają rodowód niemiecki, inne - rosyjski. Czytelnicy, którzy podróżowali po Europie, rozpoznają tu też chłodniki bułgarskie, rumuńskie oraz z krajów śródziemnomorskich. Większość tych zup zadowoli z pewnością także wasze gusta kulinarne.
W osobnym rozdziale zamieszczono dwadzieścia przepisów na dodatki, które podaje się do chłodników (w tym najpopularniejsze kwasy do zup). Ale nie trzeba ściśle trzymać się zaproponowanych tu zestawów.

wersja do druku