Strona główna / Kulinaria / CK kuchnia
CK kuchnia

Kategoria: Kulinaria
ISBN: 83-85661-81-6
Cena detaliczna: 0,00 zł
nakład wyczerpany
We Francji kiwano głowami z powątpiewaniem. Nie mogło jednak być mowy o pomyłce. Najlepsi agenci uparcie donosili, że ulubionym daniem Franciszka Józefa I jest sztuka mięsa.
Początkowe zwątpienie przeszło wkrótce w rozbawioną pobłażliwość. Jak to, cesarz i kawałek wołowiny wątpliwej jakości? Żeby choć ostrygi, homary, lub przynajmniej pasztet z gęsi z truflami - ale sztuka mięsa?!
Bismarck - wiadomo - kawał drania, lecz jego ulubiona zupa z węgorzy wzbudza szacunek, cóż jednak za uczucia może budzić imperator jedzący gotowane w wodzie (z dodatkiem jarzyn co prawda) mięso?

To nie jest książka kucharska, choć zawiera przepisy na wiele dań, ani praca historyczna, mimo że pełno tu znanych nazwisk, ani powieść, chociaż można ją przeczytać jednym tchem.
Robert Makłowicz zaprasza nas w podróż do zmysłowej krainy smaków i woni, w jakiej żyli poddani Habsburgów.


wersja do druku