Strona główna / Kulinaria / Poradnik grzybiarza
Poradnik grzybiarza

Kategoria: Kulinaria
ISBN: 83-7337-472-8
Data wydania: 07.08.1992
Cena detaliczna: 4,67 zł
nakład wyczerpany
Seria: Biblioteczka Poradnika Domowego
Każdy zbieracz chciałby mieć pewność, że znalezione przez niego grzyby nadają się do jedzenia, że ich spożycie nie grozi żadnym niebezpieczeństwem. Najlepiej byłoby poznać jakiś szybki i prosty sposób pozwalający odróżnić grzyb jadalny od niejadalnego, a zwłaszcza trującego . Otóż trzeba wyraźnie powiedzieć, że nie ma takiego sposobu. Aby ustrzec się przed niebezpieczeństwem zatrucia, trzeba zbierać tylko rozpoznane grzyby. Nie wolno jeść żadnych grzybów surowych lub niedogotowanych. Muszą być one odpowiednio przyrządzone do spożycia, to znaczy dobrze ugotowane, uduszone lub usmażone.


Władysław Wojewoda studiował biologię na Uniwersytecie Jagiellońskim, później był pracownikiem tej uczelni. Obecnie, jako profesor, kieruje Pracownią Mikologii w Instytucie botaniki im. W. Szafera Polskiej Akademii Nauk w Krakowie. Jest autorem, a także współautorem wielu publikacji, m.in. podręczników, kluczy do oznaczania, atlasów oraz opracowań dotyczących zagrożenia i ochrony grzybów.

wersja do druku