Encyklopedia Gotowania 02/2013 Najlepsze przepisy na gulasze i potrawki


10.99 

Kuchnie innych narodów wkraczają do naszych jadłospisów coraz częściej. Te same potrawy w różnych krajach noszą różne nazwy, warto więc je poznać, tym bardziej że najczęściej znamy już same potrawy.
Spora jest rodzina dań, które w Polsce popularnie nazywamy gulaszem, ich podstawą jest pokrojone duszone mięso lub warzywa. Takie dania, podane z bułką, mogą stanowić znakomitą gorącą przystawkę. Mogą też spełniać funkcję drugiego dania, jeśli serwujemy je z ryżem, makaronem, kluskami, kaszą lub ziemniakami. Bywają gulasze proste i niezwykle wyrafinowane, urzekające niezwykłą kompozycją mięsa, warzyw, przypraw korzennych, ziół, orzechów, owoców, grzybów. Przygotowuje się gulasze o jednej nucie smakowej lub w smakach przeciwstawnych, np. słodko-kwaśne. Cała wielka rodzina gulaszy należy do potraw, które otwierają przed każdym niemal nieograniczone pole do wykazania własnej fantazji, inwencji i subtelnego gustu.
W krajach środkowoeuropejskich gulasz to rodzaj ragoût, na Węgrzech tego typu potrawy noszą nazwy: paprykarz, pörkölt lub tokań, w krajach arabskich – tadżin, a warzywne ragoût to francuskie ratatouille lub węgierskie leczo. A wszystkie są dalekimi krewnymi starej, poczciwej, delikatnej potrawki. W naszym nowym zbiorze proponujemy przepisy na każdy rodzaj gulaszu i potrawki, w sumie ponad 160 pysznych przepisów.